BALLINA BreadCrumbTrailer Arkivi - Lajme

Arkivi - Lajme

Fauna e Parqeve Kombëtare

Edhe gjatë vitit 2018 po vazhdon monitorimi i gjendjes së llojeve të faunës së egër ne Parqet Kombëtare “Sharri” dhe “Bjeshkët e Nemuna”. Monitorimi përmes kamerave kurth që nga fillimi i tij ka ofruar informacione të vlefshme për praninë e disa llojeve të rralla në territorin e këtyre parqeve.Monitorimi i gjendjes në terren dhe të dhënat nga kamerat tregojnë për praninë e llojeve të rralla të gjitarëve të mëdhenj në këto zona, sikurse janë: rrëqebulli (lynx lynx balcanicus), ariu i murrmë (arsus arctos), dhia e egër (rupicapra rupicapra) dhe maca e egër (felis sylvestris). më shumë

Paralajmërim për vërshime

Sipas Institutit Hidrometeorologjik te Kosovës, ne vendin tone qe nga orët e hershme te datës 03/02/2017, kanë filluar reshje te dendura te shiut, fillimisht ne pjesën perëndimore te Kosovës (zona malore e Bjeshkëve te Nemuna), te cilat kanë shkaktuar formimin e shpejt te rrëkeve ne atë zone dhe shkaktimin e vërshimeve te shpejta. Gjate ditës se sotme (03/02/2018), pritet intensifikim i reshjeve fillimisht ne këtë zone e pastaj edhe ne viset tjera te Kosovës pritet qe sasia e reshjeve te jete e larte ne disa zona dhe deri ne mesatarisht e lart ne pjesën veriore dhe lindore te vendit. Intensiteti i reshjeve ne disa zona do te jete rrethe 25-40 mm/3h, ku si pasoje pritet edhe ngritje e niveleve neper rrjedhat lumore dhe dalje nga shtretërit e tyre ne disa segmente lumore si dhe dëme te mundshme. më shumë

Gjendja e ajrit në Prishtinë (31.01.2018)

Sipas matjeve të realizuara nga Instituti Hidromeorologjik të Kosovës në stacionet matëse në oborrin e Rilindjes dhe atë në oborrin e IHMK, është regjistruar gjendja për datën 31.01.2018, që nga ora 00:00 deri në orën 14:00. Nga rezultatet e regjistruara vërehen dallime të vlerave të regjistruara për parametrat PM10 dhe PM 2.5 në stacionin në oborrin e ndërtesës Rilindja dhe atë në oborrin e IHMK.më shumë

Raporti vjetor për gjendjen e mjedisit prezantohet para Komisionit Parlamentar për Mjedis dhe Planifikim Hapësinorë

Kreyshefi i Agjencisë për Mbrojtjen e Mjedisit, Ilir Morina ka prezantuar sot para Komisionit Parlamentar për Bujqësi, Pylltari, Zhvillim Rural, Mjedis dhe Planifikim Hapësinorë, Raportin Vjetor të Gjendjes së Mjedisit për vitin 2016.Në ekspozeun e tij para komisionit ai ka prezantuar bazën ligjore të raportit, strukturën, të gjeturat kryesore dhe rekomandimet që dalin nga raporti, duke përfshirë sektorët kryesore mjedisor: ajri, toka, uji, natyra dhe mbeturinat. Po ashtu janë prezantuar edhe problemet kryesore mjedisore dhe masat që janë ndërmarrë nga institucionet përkatëse për tejkalimin e problemeve, projektet e realizuara dhe buxheti i dedikuar për mjedisin.më shumë

Reagim: Informacioni i RTK për cilësinë e ajrit në Prishtinë i pasaktë dhe i pabazuar!

Mbrëmë në edicionin qendror të lajmeve në RTK është transmetuar kronika televizive me titull “Ndotja e ajrit në Prishtinë është alarmante!”. Në mes tjerash në këtë kronikë thuhet që “gjatë ditëve të fundit, vlerat mesatare te ndotjes e ajrit në Prishtinë kanë kaluar mbi 300 herë shkallën e lejuar”. Agjencia për Mbrojtjen e Mjedisit të Kosovës-AMMK, bënë me dije opinionin e gjerë që ky raportim është tërësisht i pabazuar në të dhënat e monitoruara dhe nuk përkon me realitetin.Është fakt që gjatë ditëve të festave përkatësisht me datat 30.12.2017, 31.12,2017 dhe 01.01.2018 ka pasur tejkalime të vlerave të lejuara të PM10 dhe PM 2.5, në Prishtinë, çka është evidentuar dhe raportuar edhe nga AMMK, por këto tejkalime kanë qenë normale për këtë sezon dhe këto ditë kur i shtohet edhe fakti i ndezjes së fishekzjarrëve, por assesi këto tejkalime nuk e arrijnë nivelin 300 herë mbi shkallën e lejuar, dhe një shkallë e tillë e ndotjes pothuajse edhe teoritikisht është e pamundur.më shumë

previous

6-10 Nga 344

next